Koronavirus – Punaisen Ristin kansainvälinen työ

Mies Punaisen Ristin suojavarusteissa mittaa lämpöä turvapaikanhakijamieheltä.
Kuva: Kreikan Punainen Risti

Punainen Risti torjuu koronavirusta ja lievittää sen vaikutuksia Euroopassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa.

Epidemiat aiheuttaisivat valtavaa tuhoa erityisesti maissa, joiden terveyspalvelut ovat heikot tai riittämättömät. Usein samat maat kärsivät jo ennestään köyhyyden, turvattomuuden, konfliktien tai ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Kiireellistä apua tarvitsevat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat ihmiset, joiden vaara sairastua on suurempi esimerkiksi tiedon puutteen, huonon hygienian ja rajoitetun terveydenhuoltoon pääsyn vuoksi.

Humanitaarista apua Libanoniin

Ulkoministeriö myönsi huhtikuussa kansainvälisen Punaisen Ristin COVID-19-hätäapuvetoomukseen miljoona euroa, mikä kohdistetaan humanitaariseen apuun pääasiassa Libanonissa.

Tavoitteena on säästää ihmishenkiä ja vahvistaa haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten turvallisuutta, hyvinvointia ja toimeentuloa vuoden ajan.

Lähi-Idän konfliktit ja pakolaisten suuri määrä kuormittavat Libanonin terveydenhuoltojärjestelmää. Seuraukset ovat erittäin vakavat, jos koronavirus pääsee leviämään noin 1,5 miljoonan Libanonissa asuvan syyrialaisen ja noin 300 000 palestiinalaisen pakolaisen keskuudessa.

Avustustyössä minimoidaan COVID-19-viruksen aiheuttamia tuhoja, autetaan sairaita pääsemään hoitoon, jaetaan terveystietoutta sekä parannetaan vettä, sanitaatiota ja hygieniaa.

Lisäksi Punainen Risti lähettää materiaaliapua Libanoniin ja tarpeen mukaan Afrikkaan.

Korona-terveystietoa ja -toimia Afrikassa ja Aasiassa

Punainen Risti suuntaa 1,6 miljoonaa euroa tämän vuoden kehitysyhteistyövaroista koronaviruksen torjuntaan kumppanimaissaan Burundissa, Etelä-Sudanissa, Etiopiassa, Keniassa, Malawissa ja Zimbabwessa, Nigerissä, Sierra Leonessa ja Somaliassa Afrikassa.

Lisäksi tuetaan terveystyötä Sahelin alueella. Aasiassa kumppanimaita ovat Afganistan, Myanmar ja Nepal. Työtä tehdään ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella.

Paikallisella Punaisella Ristillä on tärkeä rooli taistelussa koronavirusta vastaan viranomaisten tukena. Suomen Punaisen Ristin tuella on koulutettu tuhansia vapaaehtoisia terveydestä, hygieniasta ja epidemioiden ehkäisystä Afrikassa ja Aasiassa. Nyt tämä varautuminen on kullanarvoista.

Vapaaehtoiset tiedottavat ihmisiä, tukevat tautitapausten seulonnassa, avustavat kotihoidossa ja karanteenissa olevia ihmisiä sekä tarjoavat psykososiaalista tukea sairastuneille, altistuneille ja vapaaehtoisille. Lisäksi parannetaan hygieniatuotteiden saatavuutta ja tuotetaan viestintämateriaalia koronaviruksesta.

Koronaviruksen levitessä on tärkeää jatkaa myös perusterveystyötä.

Tukea Kreikan ja Turkin siirtolaisille

Suomen Punainen Risti on myöntänyt katastrofirahastostaan 100 000 euroa kansainvälisen Punaisen Ristin hätäapuvetoomukseen siirtolaisten auttamiseksi Kreikassa ja Turkissa.

Avustuksella voidaan tarjota perusterveyspalveluja ja varautua koronavirukseen leireillä jakamalla hygieniapakkauksia perheille ja desinfioimalla tiloja. Lisäksi autetaan ihmisiä, jotka kohtaavat seksuaalista ja sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa.

Sairaudet leviävät leireillä helposti tiiviin asumisen, puutteellisen terveydenhuollon, riittämättömien saniteettitilojen ja huonon hygienian takia.

Turkin Kreikan vastaisella rajalla on noin 25 000 ihmistä, jotka yrittävät päästä Eurooppaan. Tuen ansiosta Turkin Punainen Puolikuu voi tarjota psykososiaalista tukea etenkin yksin saapuville lapsille. Lisäksi tuetaan siirtolaisten terveyspalveluja, ensiapupakkausten jakamista ja koronavirukseen varautumista.

Suomen Punainen Risti on myös lähettänyt avustustyöntekijöitä kansainvälisen avustusoperaation koordinointitehtäviin.

Punainen Risti torjuu koronavirusta
Vapaaehtoiset ponnistelevat koronapandemian hidastamiseksi