Vapaaehtoiset ponnistelevat koronapandemian hidastamiseksi

Kuva: JOHN BUNDI / KENIAN PUNAINEN RISTI

Katso, miten Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat eri puolilla maailmaa juuri nyt.

Punaisella Ristillä on yli 160 000 paikallisosastoa ja 14 miljoonaa vapaaehtoista, jotka jakavat oikeaa tietoa koronaviruksesta, auttavat tautitapausten seulonnassa, tarjoavat asiointiapua karanteenissa oleville ja antavat psykososiaalista tukea. Lisäksi jaetaan hygieniatuotteita ja rakennetaan käsienpesupaikkoja.

Usein Punainen Risti myös tukee maansa viranomaisia tarjoamalla terveydenhoidon palveluita, kuten ambulanssipalveluita ja klinikoita.

Samalla on tärkeää jatkaa jo ennen koronaa käynnissä ollutta avustustyötä, jotta ihmiset saavat tarvitsemansa tuen myös poikkeuksellisina aikana.

Apua Kenian joka kolkassa

Kuva: John Bundi / Kenian Punainen Risti

Koronan lisäksi Keniaa ovat piinanneet valtavat heinäsirkkaparvet, jotka tuhoavat viljelyksiä. Lisäksi tulvat ovat vaikuttaneet 300 000 kenialaisen elämään.

Kenian Punainen Risti auttaa torjumaan koronaa kaikkialla maassa, myös epävirallisissa asutuksissa ja slummeissa. Ihmiset saavat tietoa viruksesta, käsienpesupaikkoja sekä tarvittaessa ruokaa. Avustustyö on tavoittanut 21 miljoonaa ihmistä.

Ruokaa ja hygieniaa vangeille

Kuva: Nigerin Punainen Risti

Ruokakriisi on piinannut monia Afrikan maita jo ennen koronaa. Nigerin Punainen Risti on jakanut 2 000 tonnia ruokaa 111 356 ihmiselle, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa Tillaberyn ja Diffan alueiden väkivaltaisuuksien vuoksi.

Punainen Risti on myös toimittanut neljään vankilaan 47 tonnia ruokaa, mikä kattaa vankien kolmen kuukauden tarpeet. Lisäksi 19 vankilaan on rakennettu käsienpesupaikkoja, ja vankeja opetetaan ehkäisemään viruksen leviämistä.

Nigerin Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat myös rakentaneet yli 550 väliaikaista suojaa, joissa Burkina Fasosta palanneet ihmiset voivat olla karanteenin ajan.

Tiedotusta Etelä-Sudanissa

Kuva: Etelä-Sudanin Punainen Risti

Etelä-Sudanissa 61 prosenttia kansasta kärsii ruokapulasta, ja koronakriisin pelätään pahentavan tilannetta entisestään. Punaisen Ristin vapaaehtoiset tiedottavat paikallisia yhteisöjä koronan ehkäisemisestä, jottei epidemia pääsisi leviämään maassa.

Terveyttä Syyriassa

Kuva: Syyrian Punainen Puolikuu

Perusterveystyön pitää jatkua kaikesta huolimatta. Syyriassa 6-vuotias Ahmad iloitsee, sillä hän voi nyt mennä ulos ja liikkua saatuaan pyörätuolin Syyrian Punaiselta Puolikuulta. Ahmad syntyi vartalon alaosa halvaantuneena. Hän on yksi monista, jotka saavat terveysapua Punaiselta Ristiltä koronaepidemiasta huolimatta.

Tukea pakolaisleirillä

Kuva: Ibrahim Mollik / IFRC

Myanmarista paennut Mahfuza, 32, on kahden lapsen yksinhuoltajaäiti. Hän asuu maailman suurimmalla pakolaisleirillä Cox’s Bazarissa Bangladeshissa. Pienellä alueella asuu yli miljoona ihmistä, joista suuri osa on paennut Myanmarin väkivaltaisuuksia.

Leirin ensimmäiset koronavirustartunnat vahvistettiin toukokuussa. Punainen Risti neuvoo Mahfuzaa, miten suojautua virukselta. Vapaaehtoiset jakavat tietoa kiertämällä ovelta ovelle, jakamalla esitteitä ja tiedottamalla muun muassa radion kautta.

Lisäksi Punainen Risti auttaa ihmisiä saamaan puhdasta vettä ja terveydenhoitoa. Leirillä varaudutaan epidemiaan myös rakentamalla lisää eristys- ja hoitotiloja.

Hygieniaa kotinsa jättäneille

Kuva: Kreikan Punainen Risti

Pakolaiset ja muut liikkeessä olevat ihmiset ovat erityisen vaikeassa asemassa koronapandemian aikana.

Kreikan Punainen Risti jakoi toukokuussa humanitaarista apua ja suojavarusteita sekä 1 200 hygieniatuotteita sisältävää pakkausta Malakasan pakolais- ja siirtolaiskeskuksen asukkaille.

Ambulanssipalveluita Libanonissa

Kuva: Libanonin Punainen Risti

Lähi-idän konfliktit ja pakolaisten suuri määrä kuormittavat Libanonin terveydenhuoltojärjestelmää. Libanonin Punainen Risti tarjoaa perusterveydenhuoltoa ja vastaa koronaviruspotilaiden turvallisista kuljetuksista viranomaisten tukena.

Lisäksi tehdään tiedotustyötä ja parannetaan ihmisten vesi-, hygienia- ja sanitaatiopalveluita.

Apua lahjoittajien ja ulkoministeriön tuella

Suomen Punainen Risti osallistuu Punaisen Ristin maailmanlaajuiseen avustusoperaatioon ulkoministeriön ja lahjoittajien tuella.

Autamme Afrikan maista Burundissa, Etelä-Sudanissa, Etiopiassa, Keniassa, Malawissa ja Zimbabwessa, Nigerissä, Sierra Leonessa ja Somaliassa. Lisäksi tuemme terveystyötä Sahelin alueella.

Aasiassa apu kohdistuu Afganistaniin, Nepaliin ja Myanmariin. Euroopassa tuetaan työtä Kreikan ja Turkin pakolaisleireillä sekä Libanonissa ja Syyriassa.