5 sätt att hjälpa – coronaviruset

Fotograf: Maiju Pohjanheimo / Suomen Punainen Risti

Coronavirusets spridning påverkar oss alla, och vi tar oss igenom den nya situationen tillsammans. Tillsammans ser vi till att vi själva och alla andra är säkra, och ingen lämnas ensam.

Vare sig du är i karantän eller inte – och oberoende av vilken åldersgrupp du hör till – kan du alltid hjälpa. Välkommen med!

Ta hand om dig själv och andra

Håll kontakten med dina närstående per telefon eller på distans. Genom att begränsa dina fysiska sociala kontakter skyddar du dina medmänniskor från smitta.
Läs tips för hur du ser till ditt välbefinnande när du är i karantän

Fråga om du kan hjälpa

Om du själv är frisk och inte misstänker att du smittats är grannhjälp ett bra sätt att hjälpa. Du kan fråga dina grannar eller andra bekanta om de behöver hjälp med att till exempel gå till butiken. Ifall din hjälpinsats kräver möte ansikte mot ansikte, följ myndigheternas anvisningar.

Anmäl dig som frivillig

Finlands Röda Kors bistår myndigheterna i coronavaccineringen. Vi behöver hundratals nya frivilliga för detta arbete. I Nyland kan du anmäla dig som frivillig här. I övriga Finland kan du fråga Röda Korsets distriktsbyrå om hjälpbehovet i ditt område. Distriktens kontaktuppgifter finns här.

Äldre och personer som hör till en riskgrupp för coronaviruset behöver någon att prata med. Du hjälper hemifrån.
Kom med på en kurs i vänverksamhet på webben 

Röda Korsets frivilligavdelningar är aktiva på hundratals orter, på många olika sätt. Anmäl dig som frivillig till Röda Korsets frivilligreserv genom att skapa en profil i systemet Oma Röda Korset. Berätta om dina färdigheter och önskemål så kontaktar vi dig.
Anmäl dig till frivilligreserven

Vad innebär det att ställa upp som frivillig för Röda Korset?
Gå en kort webbkurs

Ge blod

När du känner dig frisk och uppfyller kraven för att bli blodgivare är du välkommen att ge blod.
Mer information på Blodtjänstens webbplats

Ge ett bidrag

Med ditt bidrag kan Röda Korset hjälpa utsatta personer under coronaepidemin i Finland och ute i världen. Vi stödjer den inhemska hjälpberedskapen genom att bland annat utbilda frivilliga att hjälpa de som är ensamma. I Grekland och Turkiet stödjer vi hjälparbete som förebygger coronaviruset och skyddar kvinnornas rättigheter. 
Donera valfri summa 

Representerar du ett företag eller ett samfund?
Anmäl material- eller tjänstedonationer med den här blanketten. Om du har frågor om företagsdonationer eller -samarbete, kontakta oss på yritykset(at)punainenristi.fi

Extra tips:
Det sprids även falsk information om coronaviruset. Följ tillförlitliga medier och organisationer samt myndigheter, dela den information de publicerar och följ myndigheternas anvisningar. 
THL: Aktuellt om coronaviruset

Människor med invandrarbakgrund och papperslösa är särskilt utsatta, eftersom de kan ha bristande information om att förebygga smitta och om tillgången till hjälp. Du kan även hjälpa genom att se till att personer som inte pratar finska får korrekt och aktuell information om coronaviruset:

Följ Röda Korset också på